Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на занаятите на Самоводската чаршия във Велико Търново

Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка на мозайки, стъкло, текстил, тесто, хляб и сапуни. Творческите работилници са съпътствани от концерти и спектакли с артисти на кокили и майстори на огнено шоу. На Самоводския площад ще има и представления за деца, демонстрации за ходене на кокили и огнено шоу. В залата на Винения дегустационен център възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" ще представят свои авторски коктейли.


В Деня на Независимостта на България, обявена на 22 септември във Велико Търново, е предвидена специална празнична програма. Вечерта вокална група Emoji Kids с вокален педагог Ирена Трайкова ще даде началото на концерта на "Братя Мангасариян".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Игнажден – празник зареден с очакването на Младия Бог и прераждането на Слънцето

Игнажден е! На 20 декември почитаме паметта на св. Игнатий Богоносец. Според поверията от този ден започват родилните мъки на Божията майка и в народните песни се пее: "Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа". В календара на българите..

публикувано на 20.12.24 в 04:30
Снимка: Атанаска Иванова, читалище

От динен маджун до Дервишовден – кои са най-новите "Живи човешки съкровища" на България

Осем автентични български традиции и предавани през поколения умения от различни краища на страната бяха вписани в Националната представителна листа на нематериалното ни културно наследство и така станаха част от "Живите човешки съкровища" на..

публикувано на 11.12.24 в 06:15
Снимка: читалище „Искра 1898“ - Борово

Тайните на бялата халва и как един десерт съхранява стари нашенски обичаи

Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..

публикувано на 26.11.24 в 10:30