Пред преливащите от туристи зимни курорти като Банско, Боровец или Пампорово, мнозина предпочетоха да посрещнат Новата 2022 г. в закътания в полите на вр. Ком старопланински градец Берковица. По празниците местните хотели, къщи за гости и заведения там работиха на пълни обороти, при 100% заетост. За хижите под вр. Ком (2016 м.) резервациите започнали още през месец август, научаваме от Димитринка Цветкова от Туристическия информационен център в Берковица. Според нея, градът се утвърждава като популярна зимна дестинация, благодарение на красивия вр. Ком, откъдето се откриват спиращи дъха гледки, както и на ски зоната в подножието му:
Освен това, за разлика от големите курорти, цените тук са все още „народни“, по джоба на всеки. Нощувката в тукашните хижи няма да ви излезе повече от 20 лв. на вечер. Толкова ще ви струва и дневната ски карта, като за деца цената е 15 лв. Няма да ви се наложи и да чакате с часове на опашка, за да се вредите на влека, просто защото няма толкова народ. „Караш ски до премала и се радваш на красивата панорама “- обяснява Димитринка.
А какво да правим, когато няма сняг през зимата?
Това не спира гостите, защото Берковица, заедно с околностите, е рай за туризма. Не случайно красотите ѝ са възпети в творчеството на Иван Вазов, който временно е бил съдия в града. Тук патриархът на българската литература създава някои от своите най-големи шедьоври. В Берковица има къща-музей, посветена на него. А на връх Ком се издига негов барелеф, който посреща стотици туристи и през зимата. „От града до т.нар. Нова хижа, в подножието на вр. Ком се стига по асфалтов път за около 30-на минути. А от хижата до самия връх има чудесна пътека, която се преминава за около час и половина – два, дори при снежни условия.“ – пояснява Димитринка. Етнографският музей и градската художествена галерия са с широко отворени врати за гостите на Берковица. Както и тукашните ресторанти и механи, които пък наблягат на местната кухня и колорит. А какво да хапнем там ? :
„Могат да се опитат типични берковски ястия и всякакви неща от българската кухня. Като например берковска топеница – това е много вкусна салата разядка, или пък гювеч по берковски. Почти във всеки ресторант ще откриете нашенски ястия в менюто – обяснява Димитринка Цветкова. За обяд, между две ски спускания, тя препоръчва да се сгреем с шкембе чорба или пилешка супа. – Навсякъде ще бъдете посрещнати и обгрижени с топлина. Затова напоследък Берковица стана търсена уикенд дестинация“ – казва в заключение Димитринка Цветкова от ТИЦ Берковица.
Снимки: berkovitsa.bg, ТИЦ Берковица
Любимият на малки и големи Фестивал на цацата поставя началото на морските приключения в курортното селце Кранево! Атрактивна програма, много музика, танци, игри и богата кулинарна селекция очакват гостите край северния ни черноморски бряг от 14..
За нас, българите, Батак е град-светиня! И до днес в него отеква ехото от трагичните събития, свързани с Априлското въстание през 1876 г. , когато по-голямата част от невинните жители на родопското градче са посечени от османския поробител –..
През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..