Пред преливащите от туристи зимни курорти като Банско, Боровец или Пампорово, мнозина предпочетоха да посрещнат Новата 2022 г. в закътания в полите на вр. Ком старопланински градец Берковица. По празниците местните хотели, къщи за гости и заведения там работиха на пълни обороти, при 100% заетост. За хижите под вр. Ком (2016 м.) резервациите започнали още през месец август, научаваме от Димитринка Цветкова от Туристическия информационен център в Берковица. Според нея, градът се утвърждава като популярна зимна дестинация, благодарение на красивия вр. Ком, откъдето се откриват спиращи дъха гледки, както и на ски зоната в подножието му:
Освен това, за разлика от големите курорти, цените тук са все още „народни“, по джоба на всеки. Нощувката в тукашните хижи няма да ви излезе повече от 20 лв. на вечер. Толкова ще ви струва и дневната ски карта, като за деца цената е 15 лв. Няма да ви се наложи и да чакате с часове на опашка, за да се вредите на влека, просто защото няма толкова народ. „Караш ски до премала и се радваш на красивата панорама “- обяснява Димитринка.
А какво да правим, когато няма сняг през зимата?
Това не спира гостите, защото Берковица, заедно с околностите, е рай за туризма. Не случайно красотите ѝ са възпети в творчеството на Иван Вазов, който временно е бил съдия в града. Тук патриархът на българската литература създава някои от своите най-големи шедьоври. В Берковица има къща-музей, посветена на него. А на връх Ком се издига негов барелеф, който посреща стотици туристи и през зимата. „От града до т.нар. Нова хижа, в подножието на вр. Ком се стига по асфалтов път за около 30-на минути. А от хижата до самия връх има чудесна пътека, която се преминава за около час и половина – два, дори при снежни условия.“ – пояснява Димитринка. Етнографският музей и градската художествена галерия са с широко отворени врати за гостите на Берковица. Както и тукашните ресторанти и механи, които пък наблягат на местната кухня и колорит. А какво да хапнем там ? :
„Могат да се опитат типични берковски ястия и всякакви неща от българската кухня. Като например берковска топеница – това е много вкусна салата разядка, или пък гювеч по берковски. Почти във всеки ресторант ще откриете нашенски ястия в менюто – обяснява Димитринка Цветкова. За обяд, между две ски спускания, тя препоръчва да се сгреем с шкембе чорба или пилешка супа. – Навсякъде ще бъдете посрещнати и обгрижени с топлина. Затова напоследък Берковица стана търсена уикенд дестинация“ – казва в заключение Димитринка Цветкова от ТИЦ Берковица.
Снимки: berkovitsa.bg, ТИЦ Берковица
Там където лъчите на изгрева докосват най-рано българската земя, забавната игра петанк и морето си дават среща. И точно там, вече двадесет години, приятелите на прочутия спорт с метални топки се събират на международен турнир. Всички те са привлечени..
В разгара на лятото търсим прохлада в планините, а месеците юли и август са най-натоварени за хотелите и местата за настаняване по горното поречие на Арда. Нова панорамна гледка ще привлича летуващите по пътеките на Западните Родопи. На 6 юли ще бъде..
И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..
През 2009 г. една държавна компания в Шанхай пуска на пазара кисело мляко с марка "Мусилиян", както наричат село Момчиловци в Китай. Появата..