Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не поставя под въпрос идентичността и езика на Северна Македония

Димитър Ковачевски посреща Кирил Петков в Скопие
Снимка: БГНЕС

Започна официалното посещение на българската делегация водена от премиера Кирил Петков в Скопие.  

Пред телевизия „Сител“ запитан за позицията му по македонския език и народ той подчерта, че България е първата страна, която призна Северна Македония като независима държава и се гордее с това. Когато си независима държава, ние по никакъв начин не поставяме под въпрос идентичността и езика в Северна Македония. Това е вашето право на идентичност и никой не го оспорва, казва Петков, цитиран от БТА. 

Трябва да изградим връзки, които няма да зависят от това кой е на власт в Скопие и София. Да създадем ясни правила, че речта на омразата не е позволена за съсед, с когото искаме да имаме добросъседски отношения, допълни Петков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14