Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Макариополско посреща Трифон Зарезан с дегустация на вина и домашни мезета

Снимка: namegdana.com

В търговищкото село Макариополско отбелязват по стар стил Трифоновден, считан за празник на лозарите и винарите, информира БТА.

В прочутото с лозовите си масиви село, местните жители организират дегустация на вина и домашни мезета, но преди това по стара традиция ще подрежат лозите. Макар и понамалели по площ през последните години, за лозята все още се грижат добри стопани, които най-често отглеждат каберне, но има и табиетлии, които си правят и бели вина, и розе.

Организатор на празника е Народното читалище "Минчо Иванов - 1912". Преди обяд на 14 февруари жителите и гостите ще се съберат край лозовите масиви, на входа на населеното място, където ще бъде пресъздаден обичаят зарязване на лозя, след което ще започне и традиционната надпревара за най-добър винар, която се организира за поредна година.

Всеки участник трябва да предостави вино от реколта 2021 г. За доброто настроение се е погрижила фолклорната група към читалището, която ще поздрави участниците и гостите с избрани песни, посветени на празника.

За първи път ще има и изложба "Мезето на дядо", на която местните жители ще покажат кулинарните си умения при производството на домашни деликатеси от месо. Най-предпочитаните рецепти са за домашна сланина и домашен телешки суджук. И понеже всеки има своя тайна за вкуса, организаторите са посочили условие участниците да придружат домашните деликатеси с рецепта за изложбата.

Съставил: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15