Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските бежанци могат да кандидатстват за социални помощи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бежанците от Украйна, които вече имат издадена регистрационна карта за временна закрила, могат да кандидатстват за помощ от социалните служби на България. Желаещите трябва да подадат заявление в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.
На телефон 0800 88 001 социалното министерство предоставя безплатни консултации на български, руски и английски език за украински граждани по достъпа до пазара на труда в България и възможностите за социална подкрепа за деца и семейства всеки работен ден от 9.00 до 17.30 ч.
В България вече са влезли над 113 000 души от Украйна и са останали около 60 000, като 1/3 от тях са деца. Настанени в хотелски, държавни и общински бази са над 70% от бежанците. Останалите 30% са при близки, роднини или в частни домове. Временна закрила вече са получили близо 6000 души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07

Електронното заявление за гласуване извън България вече е активно

От 11 септември вече е активно електронното заявление за гласуване извън страната на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, съобщи БТА. То може да бъде попълнено онлайн до 24:00 ч. българско време, на 1 октомври. Срокът за..

публикувано на 11.09.24 в 10:54

Валежите постепенно спират, но остава хладно

През следващото денонощие ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи от дъжд, главно в източната половина на страната ще са придружени с гръмотевици и ще са значителни по количество. В сряда след обяд , от запад валежите ще..

публикувано на 10.09.24 в 19:45