Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Още 2800 украински граждани потърсиха закрила в България

Снимка: ukraine.gov.bg

Украинските граждани, които имат статут на временна закрила в страната ни са вече над 19 хиляди. Според официалната статистика на Единния портал „България за Украйна“, само за един ден увеличението е с 2800 души. Броят на потърсилите убежище в България украинци е 56 660, от тях 22 000 са деца.

При съвместна хуманитарна акция на КНСБ и Асоциацията на българите в Украйна от Мариупол са евакуирани 49 украинци от български произход. Според координаторите има възможност за евакуация на още два автобуса с бягащи от военните действия. 

В момента държавата ни разработва механизъм, по който украинските граждани със статут на временна закрила ще получават еднократно ваучери на стойност 100 лева за храна и стоки от първа необходимост. Ако имат регистрация по настоящ адрес, те ще имат право и на друго подпомагане.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оцелявай трудно или как да остарееш достойно с българска пенсия

Българските пенсионери живеят в условия, които не им позволяват да се радват пълноценно на старините си, за разлика от техните връстници в по-развитите държави, смята психиатърът д-р Владимир Симов, който от дълги години практикува професията..

публикувано на 22.08.24 в 09:25
Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Искат Епископската базилика на Филипопол да влезе в списъка на ЮНЕСКО

Епископската базилика на Филипопол е ярък пример как се подпомага развитието на българския културен туризъм, заяви служебният министърът на туризма Евтим Милошев на среща с Нанси Шилър, президент на Фондация "Америка за България".  "Включването на..

публикувано на 22.08.24 в 09:19

"Витоша Рън" – от центъра на София до Черни връх тази неделя

Част от най-добрите ни планински бегачи ще атакуват тази неделя 13-годишните рекорди за скоростно изкачване на Витоша. Топ атлетите ще се опитат да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. и 1.54:30 ч. съответно..

публикувано на 22.08.24 в 07:00