Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За четвърти път се провежда автомобилната обиколка на Витоша

Снимка: Classic Vitosha Trophy

В София ще се проведе четвъртото издание на обиколката на планината Витоша с ретро и класически автомобили - Classic Vitosha Trophy. Състезанието в събота и неделя е по модел на подобни събития в Германия, Австрия, Швейцария, разказа за БНР Данаил Пенчев, организатор на проявата. Той уточни, че не става дума за рали, а за надпревара на автомобили, които се движат по пътната мрежа, но в състезателно темпо, с помощта на предварително направена от организаторите пътна книга. Те трябва да стигнат от една точка до друга не най-бързо, а за точно определено време, спазвайки всички пътни ограничения, определени от закона по маршрута, който за втори път ще бъде с обща дължина от 300 километра. В състезанието са заявили участие екипите на 50 автомобила, произведени до 2000 година.

„Най-старият ретро автомобил, които ще видим е от 1928 година“ – каза Данаил Пенчев. Предвидени са различни изпитания за участниците като зареждане на точно количество бензин, паркиране, маневриране, прецизно шофиране и спиране, а за победата е важно да се получат най-малко наказателни точки. За любителите на високите скорости ще има и скоростно състезание, което ще се проведе на самолетна писта извън населените места в полите на Витоша. Пълната програма на Classic Vitosha Trophy е поместена на ФБ страницата на събитието. Съорганизатор е столичният район „Витоша“, по чиято територия ще премине голяма част от маршрута.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 18

В брой 18 на предаването слушайте: Как се изгражда едно българско неделно училище зад граница - от идеята до реализацията й – интервю с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин; С какви предизвикателства се сблъскват..

публикувано на 19.09.24 в 12:00

11 университета от 9 държави участват в "Живописна България. Интердисциплинарни диалози у дома"

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна на "Дондуков" 2 с участниците в Третата международна пътуваща конференция "Живописна България. Интердисциплинарни диалози у дома". Проектът, който се провежда под патронажа на вицепрезидента, включва изследвания на..

публикувано на 19.09.24 в 11:49

Конкурсът "ЕкоОбщина" – екология в градска среда

На 17 септември, след няколкогодишно прекъсване по вина на Ковид, стартира петото издание на конкурса "ЕкоОбщина – устойчив град и общество", инициатива на посолството на Франция и на Френския институт в България. Конкурсът си поставя за цел да..

публикувано на 19.09.24 в 11:40