Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев няма да уволни началника на НСО Емил Тонев

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев няма да освободи началника на Националната служба за отбрана Емил Тонев, какъвто призив отправи вчера кабинетът заради предадените на прокуратурата видеозаписи от входовете на Министерския съвет без знанието на премиера. Той изтъкна, че според закона инициативата за подобни кадрови промени принадлежи на държавния глава, а не на правителството. “Те нямат правомощия да ми предлагат каквото и да било, мотивите са повърхностни и несъстоятелни”, коментира президентът. Междувременно началникът на НСО Емил Тонев излезе с официално изявление, в което се казва, че Националната служба за охрана и нейните служители винаги са спазвали принципа за деполитизация.

Румен Радев каза още, че очаква от правителството да се придържа към декларацията на парламента за Република Северна Македония и откритите въпроси между двете страни да бъдат решени преди началото на преговорите за членство в ЕС. Той призова външнополитическите съветници на министър-председателя да не класифицират българското население в югозападната ни съседка като малцинство.

Държавният глава определи отношенията си с премиера Кирил Петков като нормални и конструктивни и в духа на законите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новата седмица започва със слънчево време

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Северозападният вятър ще отслабне до умерен и постепенно ще се ориентира от юг. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°. Над планините ще бъде предимно слънчево, но ветровито...

публикувано на 06.10.24 в 18:30

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35