Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев няма да уволни началника на НСО Емил Тонев

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев няма да освободи началника на Националната служба за отбрана Емил Тонев, какъвто призив отправи вчера кабинетът заради предадените на прокуратурата видеозаписи от входовете на Министерския съвет без знанието на премиера. Той изтъкна, че според закона инициативата за подобни кадрови промени принадлежи на държавния глава, а не на правителството. “Те нямат правомощия да ми предлагат каквото и да било, мотивите са повърхностни и несъстоятелни”, коментира президентът. Междувременно началникът на НСО Емил Тонев излезе с официално изявление, в което се казва, че Националната служба за охрана и нейните служители винаги са спазвали принципа за деполитизация.

Румен Радев каза още, че очаква от правителството да се придържа към декларацията на парламента за Република Северна Македония и откритите въпроси между двете страни да бъдат решени преди началото на преговорите за членство в ЕС. Той призова външнополитическите съветници на министър-председателя да не класифицират българското население в югозападната ни съседка като малцинство.

Държавният глава определи отношенията си с премиера Кирил Петков като нормални и конструктивни и в духа на законите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02