Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки илюстратор рисува графити в Националната галерия "Квадрат 500"

4
Снимка: личен архив

В скулптурната градина на Националната галерия "Квадрат 500" в София, около работите на едни от най-големите български майстори на изящното изкуство като Павел Койчев, Крум Дамянов и Велислав Минеков, точно в този момент се ражда творба на съвремието - графит. Между 10 и 14 май гръцкият автор Билос Мантопулос-BILOS рисува своето произведение PLETHOS / МНОЖЕСТВО пред погледа на посетителите на галерията. Той е първият международен артист, поканен да участва в програмата "Стената" на Националната галерия, която беше открита през пандемичната 2020 година. Тя дава възможност на съвременни автори с фокус върху графити и стенописното изкуство да реализират свои проекти по покана на кураторски екип. Това се случва върху монументално декоративно пано с размери 2.40 м х 26 м, разположено в средата на постоянната експозиция на музея.

 Пръв имаше възможността да изрисува своите ярки геометрични форми Николай Петров GLOW с неговата "Градина на цветовете". Година по-късно там се появи "Яйцедентът" със силно разпознаваемия "градски" почерк на Алекси Иванов.

Тази година паното е поверено за първи път на въображението и таланта на чужденец – гръцкия илюстратор и художник на стенописи BILOS, избрал София за свой дом в последните няколко години. Характерна за работата му е тънката граница между илюстрацията, керамиката и абстракцията, която често пъти бива прекрачена. Разказът му винаги е фигуративен и отворен за интерпретации. Какви ще бъдат те след завършването на PLETHOS / МНОЖЕСТВО от страна на публиката предстои да видим. Дотогава всеки ден до 18 часа посетителите на "Квадрат 500" могат да наблюдават как се раждат съвременните графити по светло в класическия дом на изкуството. А на 14 май, в рамките на Европейската нощ на музеите в столицата ни, BILOS ще постави последните щрихи на своята творба, която ще остане в галерията през следващата една година.  

Редактор: Весела Кръстева

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05

Късносредновековно българско облекло и въоръжение показват в крепостта "Баба Вида"

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" - така се нарича новата постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя запознава посетителите с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие по българските земи - от..

публикувано на 04.07.24 в 08:10

Фолклорният състав "Родина" ще представя България на фестивал на ЕС в Отава

Българският фолклорен състав "Родина" с ръководител Райна Стаматова ще представя страната ни на ежегодния Културен фестивал на ЕС, който ще се проведе в парка "Лансдаун" в Отава на 13 юли 2024 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи...

публикувано на 03.07.24 в 20:15