Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: За България и за Северна Македония е важен конструктивният диалог

Среща на премиерите на България и Република Северна Македония в Рим
Снимка: Министерски съвет

Българският премиер Кирил Петков не се е ангажирал със срокове за отпадане на българското вето за начало на преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС. Това каза той след снощната си среща в Рим с премиера на западната ни съседка Димитър Ковачевски. Петков заяви, че ще разговаря с президента Румен Радев и ще направи всички възможно да бъде свикан Консултативен съвет по националната сигурност, пред който да бъде представен отчет за напредъка в двустранните отношения през последните 6 месеца. "Най-важното за двете правителства в този момент е да имаме конструктивен диалог", посочи Петков. На срещата между двамата премиери са присъствали и външните министри на България и Северна Македония - Теодора Генчовска и Буяр Османи.
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски определи срещата като "изключително конструктивна", предаде БНР "Хоризонт". По думите му е договорено разговорите на ниво външни министерства да продължат с цел да постигнат документ, който би бил приемлив и за София, и за Скопие, и би поставил основата за решаване на откритите въпроси, предаде БГНЕС.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радан Кънев

Екатерина Захариева ще бъде българският еврокомисар

“ Очакването е Урсула фон дер Лайен да избере жена като кандидатура от България за еврокомисар основно заради силно нарушения баланс на половете в очаквания нов състав на Европейската комисия .” Тази прогноза направи пред бТВ евродепутатът Радан Кънев..

публикувано на 07.09.24 в 11:35
Цанко Цанков

Цанко Цанков плува 108 км без прекъсване в Дунава

Цанко Цанков стана първият плувец, преодолял дистанция над 100 км в река Дунав. “ Цанко Цанков успя! 108 километра и 250 метра в река Дунав - 18 часа, 12 минути и 32 секунди! Без да спира, нон стоп плуване! Герой! ”, съобщи добрата новина неговият..

публикувано на 07.09.24 в 10:15
Рая Назарян, Румен Радев и Димитър Главчев

От пловдивския площад “Съединение” Румен Радев призова да се разделим с беззаконието и страха

С тържествена заря-проверка в Пловдив завърши честването на 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. “ Днес отдаваме дължимото на това забележително поколение светли личности, които без да се съобразяват с Великите..

публикувано на 07.09.24 в 09:08