Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: За България и за Северна Македония е важен конструктивният диалог

Среща на премиерите на България и Република Северна Македония в Рим
Снимка: Министерски съвет

Българският премиер Кирил Петков не се е ангажирал със срокове за отпадане на българското вето за начало на преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС. Това каза той след снощната си среща в Рим с премиера на западната ни съседка Димитър Ковачевски. Петков заяви, че ще разговаря с президента Румен Радев и ще направи всички възможно да бъде свикан Консултативен съвет по националната сигурност, пред който да бъде представен отчет за напредъка в двустранните отношения през последните 6 месеца. "Най-важното за двете правителства в този момент е да имаме конструктивен диалог", посочи Петков. На срещата между двамата премиери са присъствали и външните министри на България и Северна Македония - Теодора Генчовска и Буяр Османи.
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски определи срещата като "изключително конструктивна", предаде БНР "Хоризонт". По думите му е договорено разговорите на ниво външни министерства да продължат с цел да постигнат документ, който би бил приемлив и за София, и за Скопие, и би поставил основата за решаване на откритите въпроси, предаде БГНЕС.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите са с най-много здравословни проблеми в Европа

България е една от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението. Данните бяха изнесени по време на 11-я Годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в Бургас под..

публикувано на 10.09.24 в 13:10

Температурите падат, очакват се валежи

Във вторник , 10 септември,  времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България няма да..

публикувано на 09.09.24 в 19:35

80 години от преврата на 9 септември 1944-а и смяната на обществения строй в България

На 9 септември се навършват 90 години от преломното събитие, което бележи края на Царство България. В разгара на Втората световна война, когато Съветската армия преминава в настъпление след битката при Сталинград, и достига до Румъния през август..

публикувано на 09.09.24 в 13:16