Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: За България и за Северна Македония е важен конструктивният диалог

Среща на премиерите на България и Република Северна Македония в Рим
Снимка: Министерски съвет

Българският премиер Кирил Петков не се е ангажирал със срокове за отпадане на българското вето за начало на преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС. Това каза той след снощната си среща в Рим с премиера на западната ни съседка Димитър Ковачевски. Петков заяви, че ще разговаря с президента Румен Радев и ще направи всички възможно да бъде свикан Консултативен съвет по националната сигурност, пред който да бъде представен отчет за напредъка в двустранните отношения през последните 6 месеца. "Най-важното за двете правителства в този момент е да имаме конструктивен диалог", посочи Петков. На срещата между двамата премиери са присъствали и външните министри на България и Северна Македония - Теодора Генчовска и Буяр Османи.
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски определи срещата като "изключително конструктивна", предаде БНР "Хоризонт". По думите му е договорено разговорите на ниво външни министерства да продължат с цел да постигнат документ, който би бил приемлив и за София, и за Скопие, и би поставил основата за решаване на откритите въпроси, предаде БГНЕС.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронното заявление за гласуване извън България вече е активно

От 11 септември вече е активно електронното заявление за гласуване извън страната на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, съобщи БТА. То може да бъде попълнено онлайн до 24:00 ч. българско време, на 1 октомври. Срокът за..

публикувано на 11.09.24 в 10:54

Валежите постепенно спират, но остава хладно

През следващото денонощие ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи от дъжд, главно в източната половина на страната ще са придружени с гръмотевици и ще са значителни по количество. В сряда след обяд , от запад валежите ще..

публикувано на 10.09.24 в 19:45

От полунощ приемат онлайн заявления за гласуване в чужбина

Избирателната комисия започва да приема онлайн заявления за гласуване в чужбина в полунощ, съобщи ЦИК на брифинг. Възможността за подаване на заявлението през интернет страницата на Централната избирателна комисия ще приключи в 24.00 ч. българско..

публикувано на 10.09.24 в 18:13