Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се включва в Световния ден без тютюн

Снимка: who.int

На 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. Тази година мотото на кампанията е „Тютюнът – заплаха за околната среда“. По данни на СЗО тютюнът замърсява въздуха, като за производството само на една цигара се отделят 14 g CO2.

За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето е една от основните причини, като за ЕС този процент е 17%, сочат данните от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“, 2021 г.

Разпространението на тютюнопушенето в България сред възрастните е най-високото в ЕС, като през 2019 г. почти всеки трети възрастен (29%) е пушил всекидневно. През 2018 г. около 38% от 15-годишните момичета и 26% от момчетата са съобщили, че са пушили през последния месец, което е най-високият процент в ЕС, съобщава Министерството на здравеопазването.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Официално стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет официално възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор. Изборът е насрочен за 16 януари 2025 г., а до 24 октомври кандидатите трябва да представят концепциите си. Кандидатите трябва да имат..

публикувано на 12.09.24 в 15:03

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15