Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

“Пирин пее“ там, където се срещат Рила и Пирин

Снимка: БГНЕС

Над 1500 участници от югозападните български общини ще събере фолклорният събор “Пирин пее” на 30 и 31 юли. По този начин в местността Предел, където се “целуват” планините Рила и Пирин, ще бъде отпразнувана и 60-годишнината от първото издание на фестивала, който представя опазени през вековете образци от българския фолклор и етнографската традиция.

Историята

Създаден през 1962, съборът “Пирин” пее се провежда веднъж на пет години до 1985, когато е закрит. От 1997 обаче отново радва своята вярна публика в местността “Предел“. "Пирин пее” не е фестивал, а движение за издирване, съхранение и популяризиране на изворни народни песни и традиции”- гордеят се жителите на близката община Разлог. 

Традиционно в рамките на събора се организират и чествания, посветени на 119 години от Илинденско-Преображенското въстание и 144 години от Кресненско-Разложкото въстание.

Тазгодишното 16-то издание на “Пирин пее” се провежда под патронажа на президента Румен Радев. Най-добрите изпълнители, изявили се на концертите, ще представят областта на Националния събор за българско народно творчество в Копривщица, който предстои от 5  до 7 август. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мутафчията Христо Маринов

"Живи човешки съкровища" и 50 майстори от три континента гостуват в "Етъра"

Регионалният етнографски музей на открито "Етър" е създаден като център за проучване на традиционната култура на балканджиите, но днес на това уникално място край Габрово се възстановяват обичаи и традиции от българския календар, а екип от 70..

публикувано на 04.09.25 в 10:55

Фестивал на киселото мляко в Момчиловци: култура, вкус и родопски традиции

В Родопите киселото мляко е символ на здраве, дълголетие и традиция. От 29 до 31 август 2025 година село Момчиловци е домакин на ежегодния Фестивал на киселото мляко – празник, който съчетава култура, кулинария и родопски обичаи...

публикувано на 31.08.25 в 10:15

С отварянето към света българинът променя културата си на хранене

Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много, натоварването и отговорностите – също. Небесен покровител на готвачите е Св. Лаврентий – един от седемте..

публикувано на 10.08.25 в 07:55