Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Пирин пее“ там, където се срещат Рила и Пирин

Снимка: БГНЕС

Над 1500 участници от югозападните български общини ще събере фолклорният събор “Пирин пее” на 30 и 31 юли. По този начин в местността Предел, където се “целуват” планините Рила и Пирин, ще бъде отпразнувана и 60-годишнината от първото издание на фестивала, който представя опазени през вековете образци от българския фолклор и етнографската традиция.

Историята

Създаден през 1962, съборът “Пирин” пее се провежда веднъж на пет години до 1985, когато е закрит. От 1997 обаче отново радва своята вярна публика в местността “Предел“. "Пирин пее” не е фестивал, а движение за издирване, съхранение и популяризиране на изворни народни песни и традиции”- гордеят се жителите на близката община Разлог. 

Традиционно в рамките на събора се организират и чествания, посветени на 119 години от Илинденско-Преображенското въстание и 144 години от Кресненско-Разложкото въстание.

Тазгодишното 16-то издание на “Пирин пее” се провежда под патронажа на президента Румен Радев. Най-добрите изпълнители, изявили се на концертите, ще представят областта на Националния събор за българско народно творчество в Копривщица, който предстои от 5  до 7 август. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есента присяда и на Самоводската чаршия във Велико Търново

Хубавите есенни дни са прекрасно време за разходка сред дюкянчетата на Самоводската чаршия във Велико Търново. Чаршията възниква в средата на XIX век, когато на улицата излагат своята продукция земеделци от околните села. Появяват се и занаятчийски..

публикувано на 27.09.24 в 15:20

Празник на занаятите на Самоводската чаршия във Велико Търново

Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..

публикувано на 22.09.24 в 10:35
Снимка: сдружение за антични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae

Античен фестивал в София пресъздава епохата на император Констанций II

Гостите и жителите на столицата могат да се потопят в периода на късната античност и управлението на император Констанций II – един от синовете на Константин Велики. Възстановката се организира на 21 и 22 септември от сдружение за антични..

публикувано на 21.09.24 в 06:15