Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална археологическа находка от времето на антична Августа Траяна откриха в Стара Загора

След проучване и консервация, обектът ще бъде достъпен за жители и гости на града

Снимка: БНР Стара Загора

За първи път в Стара Загора откриваме толкова мащабно гробно съоръжение – коментира за БНР Стара Загора директорът на Регионалния исторически музей в града Петър Калчев по повод археологическата находка от времето на антична Августа Траяна, открита случайно по време на изкопни работи за мащабен ВиК ремонт в града.

Обектът, който привлече вниманието на историците, включва светилище и гробница, в която се предполага, че е положен раннохристиянски мъченик или жител на древния град. За високата позиция, която този човек е заемал в обществото подсказва фактът, че в изграждането на гробницата са вложени много средства.

Историците датират съоръжението между ІІ и ІІІ век след новата ера. Предстои проучване на костите от антрополог, който ще установи точния брой на телата в гробницата. В помещението са открити част от златна огърлица, бронзова кутийка за бижута, стъклени съдове за съхраняване на благоуханни течности, както и керамична чаша със специална украса.

Денонощна полицейска охрана остава на мястото до приключване на археологическите проучвания. След консервация и реставрация обектът ще бъде отворен за жителите и гостите на града – уверява заместник кметът на общината Милена Желева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бюст паметник на Иван Михайлов в Благоевград

В Благоевград откриха паметник на Иван Михайлов

Бюст - паметник на водача на ВМРО – Иван Михайлов бе открит в Градската градина на Благоевград. Инициатор за поставянето е и новата политическа емиграция от Македония, предава Радио Благоевград. Бюстът е дело на скулптора Александър Хайтов...

публикувано на 14.09.24 в 16:28

На 14 септември се чества Кръстовден

Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен. Празникът чества чудодейното откриване на Голгота в Йерусалим на кръста върху който е бил разпнат Исус Христос. Това е един от 12-те големи християнски празници през годината. При..

публикувано на 14.09.24 в 09:30
Къщата на Спас Балевски в Троян, в която ще се помещава исторически комплекс „Балканци“

Троян с нова забележителност за любителите на историята

Нов исторически комплекс в Троян разказва за героизма на местните българи, взели участие в Балканската (1912 – 1913), Междусъюзническата (1913), Първата и Втората световна война. В комплекса, посредством възстановки, съхранени артефакти,..

публикувано на 14.09.24 в 09:05