Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици спечелиха медали от олимпиада по лингвистика

Снимка: mon.bg

2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала спечелиха българските ученици на международната олимпиада по лингвистика, проведена на британския остров Ман.

Победители станаха Александър Димитров и Константин Георгиев от математическите гимназии във Варна и Русе. Среброто взе Гергана Петрова от Природо-математическата гимназия в Бургас. Трети останаха Александра Найденова от езиковата гимназия в Перник и Теодор Малчев от Софийска математическа гимназия.

Лингвистите са решавали задачи на редки езици от Кавказ, Северна Америка и Южна Азия с правене на паралели в развитието и промяната на думите в 3 езика.

Златният медалист Константин Георгиев е получил и грамота за най-добро решение. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава в сила жълтият код за опасни горещини над цялата страна

Във вторник  ще е слънчево и горещо със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 17° и 22°, в София 17°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен север-североизточен бриз...

публикувано на 08.07.24 в 19:30

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00
Делян Пеевски

ДПС ще сондира нагласите сред политическите сили за втория мандат

ДПС първо ще пусне писма до останалите парламентарни групи дали са готови да подкрепят втория мандат за съставяне на правителство. След като събра на среща в София част от областните структури на партията,  председателят на ДПС Делян Пеевски заяви: "Няма..

публикувано на 08.07.24 в 17:11