Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенци почитат прочутата си торта "Гараш" с фестивал

Снимка: архив

Русе днес ще бъде домакин на първия у нас фестивал на торта “Гараш” и през целия ден в центъра на града сладкари от различни райони на страната ще демонстрират своите творения. В края на XIX век в русенския гранд хотел “Ислях хане” се ражда рецептата на прочутия захарен деликатес, който носи името на създателя си Коста Гараш. 

За основа на тортата майсторът от виенското сладкарско училище използва вече известната в цяла Европа торта “Сахер”, но променя рецептата – без брашно, без олио, но с много бутер, както русенци наричат кравето масло, с орехи, какао и много шоколад. “Туристите в Русе винаги питат за нещо специфично, което да опитат тук, и мисля, че тортата “Гараш” е много подходяща да ги изкушим”, каза зам.-кметът на Русе Златомира Стефанова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините продължават

В понеделник ще бъде слънчево и горещо. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 33° и 38°, в София – 33°-34°. Над планините ще бъде слънчево със слаб вятър..

публикувано на 07.07.24 в 18:30
Делян Пеевски

Делян Пеевски: Въпросът дали Доган и Пеевски не са заедно не стои на дневен ред

“ Противопоставяне Доган-Пеевски няма и не може да има ”, заявява съпредседателят на ДПС Делян Пеевски в изявление, разпространено от пресцентъра на партията. Той добавя обаче, че тема и конфликт има – “ Темата е Пеевски-дерибеите. Дерибеите,..

публикувано на 07.07.24 в 17:26

Въздушната линейка изпълни първата си успешна мисия в планината

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ осъществи първата си акция в планински условия, съобщи служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ След сигнал, подаден от Планинската..

публикувано на 07.07.24 в 17:20