Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специален буквар за деца билингви ще подпомага обучението на украинските ученици в българските училища

Снимка: prepodavame.bg

Всички училища, в които за настоящата учебна година са записани ученици от Украйна, могат да поръчат безплатно специален буквар за деца билингви. Помагалото "Четем с Ася и Явор" е създадено през 2019 г. от логопеди и езикови експерти и подпомага децата с различен майчин език да усвоят по-бързо четенето на български. То е по проект "Разбираш ли езика на училището" на сдружението "EducArt", фондацията "Заедно в час" и на фондацията "Тръст за социална алтернатива". 

По данни на правителствения портал ukraine.gov.bg, от пролетта на 2022 г. в България са пристигнали над 39 000 деца от Украйна. Мнозинството от тях, които влизат в българската образователна система през новата учебна година, имат нужда от допълнителна подкрепа за усвояването на българския език. 

Заявки за безплатно копие от буквара се приемат от учители, училища, родители и учебни центрове, и други в сайта prepodavame.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Людмила Петкова с Паоло Джентилони

Паоло Джентилони: България не може повече да отлага решението по измененията на ПВУ

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова обсъди с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони напредъка на България по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. На срещата преди днешното заседание на Еврогрупата стана ясно, че..

публикувано на 07.10.24 в 17:39

Ще модернизират единственото държавно млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум"

Започва обещаното от управляващите модернизиране на производствената база на единственото държавно млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" във Видин. Обновяването на производствената база ще бъде извършено поетапно, съобщи Министерството на..

публикувано на 07.10.24 в 17:07

Водещият учен в света в сферата на ИИ проф. Зико Колтер с лекция в София

По покана на INSAIT в България пристига един от водещите учени в света в сферата на изкуствения интелект и член на борда на OpenAI – проф. Зико Колтер, съобщи Министерството на образованието. Той ще изнесе публична лекция в Софийския университет, част..

публикувано на 07.10.24 в 17:00