Над 300 изложители на храни и занаяти показват своята продукция на тридневен празник на еленския бут. След двегодишно прекъсване заради пандемичните мерки, от 21 до 23 октомври балканската община Елена отново приютява гости от близо и далеч за емблематичния празник, каза за БТА кметът Дилян Млъзев.
Богата фолклорна програма, забавни игри за деца и възрастни, с дегустации, томболи и кулинарна изложба са подготвили местните жители
Деликатесът от свинско месо, известен като "еленски бут" заради региона на произход – град Елена, се приготвя във всяко домакинство, по семейни рецепти запазени от миналото. Регистрираните в Българската агенция за безопасност на храните производители са петима, посочва Стелиан Димитров, председател на Управителния съвет на Местния съвет по туризъм. По думите му, интересът към Еленския край, заради екологичната храна и чистия въздух се увеличава. Доказателство е, че легловата база в хотелите и къщите за гости, която е над 2000, вече е запълнена. Заради хилядите гости, които еленчани очакват в празничните дни, е въведена временна организация на движението, която е оповестена в сайта на общината.
Курортните селища по Българското Черноморие могат условно да се разпределят в две категории – съвременни, забележителни със своите шумни и многоцветни улици, а във втората категория попадат достолепните пристанищни градове, с многовековна история,..
На 3 август 2024 г. на площада в село Пелевун, община Ивайловград, се провежда първият по рода си Празник на траханата в България. Събитието, свързано с родовата памет, кодирана в традиционната българска храна като дар от природата, е по идея на..
Изделия, изработени от вълна, вдъхват усещането за вътрешен уют и топлина в посетителите на пловдивския Регионален етнографски музей, връщайки ги във времена, когато номадите прекосявали просторни територии със своите стада. И тъй като никъде не се..