Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Турция искат да разширят сътрудничеството в туризма

Снимка: tourism.government.bg

Министрите на туризма на България и Турция Илин Димитров и Мехмет Ерсой обсъдиха възможността за създаването на общ Балкански туристически продукт, насочен към трети и далечни пазари. Те разговаряха в Лондон по време на международното туристическо изложение World Travel Market.

Турция е приоритетен партньор, трябва да засилим контактите между представителите на частния бизнес, защото те не са реални конкуренти и само ще спечелят от трансграничното сътрудничество, коментира Димитров. През 2023 г. в Турция двете страни ще проведат 4-а сесия на комитета по туризъм. 

Повече от 359 527 турски туристи са дошли в България тази година, което е ръст от 59% спрямо 2021 г. Турция е в топ 3 пазари за входящ и пазар номер 1 за изходящ туризъм. Повече от 1,4 млн. български туристи са пътували до Турция през 2021 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътувай бавно, почивай активно или как селският туризъм у нас навлезе в нова фаза

Стари български села с уютни къщи за гости, тишина, разходки сред природата и вкусна домашна храна. Селският туризъм се превръща в предпочитан форма на отдих, особено сред семейства и млади хора, които избират природосъобразния начин на..

публикувано на 27.08.24 в 10:15

Когато небцето пътешества във времето – кулинарните турове все по-популярни сред младите у нас

Казват, че за да опознаеш дадено място, трябва не само да го видиш с очите си, но и да го вкусиш с небцето си . Всяко българско село, всеки град или регион си има своя специфичен дъх и аромат. Един от начините да ги опознаете са кулинарните маршрути,..

публикувано на 16.08.24 в 09:25

Гл. ас. Радослав Йорданов: Няма как да опознаеш Дунава, ако не се "гмурнеш" в него

Лятото може да е незабравимо не само с почивка край морето, а и с разходка до дивите плажове на Дунава. Всяко от градчетата по бреговете на голямата река си има своето място, където човек може да разпъне чадър и да стъпи върху фините речните пясъци...

публикувано на 14.08.24 в 09:45