Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Турция искат да разширят сътрудничеството в туризма

Снимка: tourism.government.bg

Министрите на туризма на България и Турция Илин Димитров и Мехмет Ерсой обсъдиха възможността за създаването на общ Балкански туристически продукт, насочен към трети и далечни пазари. Те разговаряха в Лондон по време на международното туристическо изложение World Travel Market.

Турция е приоритетен партньор, трябва да засилим контактите между представителите на частния бизнес, защото те не са реални конкуренти и само ще спечелят от трансграничното сътрудничество, коментира Димитров. През 2023 г. в Турция двете страни ще проведат 4-а сесия на комитета по туризъм. 

Повече от 359 527 турски туристи са дошли в България тази година, което е ръст от 59% спрямо 2021 г. Турция е в топ 3 пазари за входящ и пазар номер 1 за изходящ туризъм. Повече от 1,4 млн. български туристи са пътували до Турция през 2021 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05