Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия продължава да настъпва към Донецк, а Украйна към Херсон

Украински войник изстрелва дрон на фронтовата линия в Херсон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия иска да продължи с настъплението си и отвъд Донецка област, но нашите сили няма да ѝ позволят, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Основните точки на конфликта в Донецка област са в близост до градовете Бахмут, Соледар и Авдеевка, отбелязва REUTERS. Зеленски съобщи, че около 4 млн. души в Украйна са останали без ток - засегнати са 14 области и столицата Киев.

Според руските военни канали тежки боеве за Херсон вървят в района на Снигиревка. Руският зам.-губернатор на окупираната Херсонска област Кирил Стремоусов признава, че украинците са успели да завладеят железопътната линия в района, но е отблъсната украинската атака към Берислав.

Руското настояване за възстановяване на зоните на влияние е неприемливо, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в реч пред Конференцията за климата в египетския курорт Шарм ел Шейх. Войната в Украйна трябва да спре, защото носи много страдание и най-засегнати са най-бедните хора. Поскъпването на енергията и храните не се дължи на санкциите, наложени от ЕС и НАТО, а на това, че Русия използва енергоносителите и достъпа до храна като оръжие, поясни Столтенберг.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Официално стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет официално възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор. Изборът е насрочен за 16 януари 2025 г., а до 24 октомври кандидатите трябва да представят концепциите си. Кандидатите трябва да имат..

публикувано на 12.09.24 в 15:03

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15