Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия продължава да настъпва към Донецк, а Украйна към Херсон

Украински войник изстрелва дрон на фронтовата линия в Херсон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия иска да продължи с настъплението си и отвъд Донецка област, но нашите сили няма да ѝ позволят, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Основните точки на конфликта в Донецка област са в близост до градовете Бахмут, Соледар и Авдеевка, отбелязва REUTERS. Зеленски съобщи, че около 4 млн. души в Украйна са останали без ток - засегнати са 14 области и столицата Киев.

Според руските военни канали тежки боеве за Херсон вървят в района на Снигиревка. Руският зам.-губернатор на окупираната Херсонска област Кирил Стремоусов признава, че украинците са успели да завладеят железопътната линия в района, но е отблъсната украинската атака към Берислав.

Руското настояване за възстановяване на зоните на влияние е неприемливо, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в реч пред Конференцията за климата в египетския курорт Шарм ел Шейх. Войната в Украйна трябва да спре, защото носи много страдание и най-засегнати са най-бедните хора. Поскъпването на енергията и храните не се дължи на санкциите, наложени от ЕС и НАТО, а на това, че Русия използва енергоносителите и достъпа до храна като оръжие, поясни Столтенберг.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07