Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският посланик Кристоф Айххорн беше удостоен с орден "Мадарски конник"

Снимка: president.bg

България високо цени подкрепата на Германия за постигане на външнополитическите приоритети на България – присъединяването ни към Шенгенското пространство, еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това посочи президентът Румен Радев, който връчи на германския посланик у нас Кристоф Айххорн орден "Мадарски конник" първа степен за заслугите му за развитието на българо-германските отношения. 

По време на мандата на Айххорн въпреки пандемията търговско-икономическият обмен между двете държави бележи ръст и е достигнал 10 милиарда евро, отчете Радев. Дипломатът от своя страна благодари на чист български език за оказаната чест.

"По време на три и половина години мандат, живеейки в тази прекрасна държава, се срещнах с много българи, които споделят идеята за нашата обща съдба в Европа. България напредва и прогресира заедно с нас и от цялото си сърце пожелавам на всички българи успех на този споделен път", заяви посланикът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38