Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският посланик Кристоф Айххорн беше удостоен с орден "Мадарски конник"

Снимка: president.bg

България високо цени подкрепата на Германия за постигане на външнополитическите приоритети на България – присъединяването ни към Шенгенското пространство, еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това посочи президентът Румен Радев, който връчи на германския посланик у нас Кристоф Айххорн орден "Мадарски конник" първа степен за заслугите му за развитието на българо-германските отношения. 

По време на мандата на Айххорн въпреки пандемията търговско-икономическият обмен между двете държави бележи ръст и е достигнал 10 милиарда евро, отчете Радев. Дипломатът от своя страна благодари на чист български език за оказаната чест.

"По време на три и половина години мандат, живеейки в тази прекрасна държава, се срещнах с много българи, които споделят идеята за нашата обща съдба в Европа. България напредва и прогресира заедно с нас и от цялото си сърце пожелавам на всички българи успех на този споделен път", заяви посланикът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38

София е част от световното юбилейно турне на Андреа Бочели

Световноизвестният италиански певец Андреа Бочели ще отпразнува 30-годишната си кариера и с българската публика на Националния стадион “Васил Левски”. На 14 септември той ще изнесе грандиозен концерт под звездите, тъй като София е включена в юбилейното..

публикувано на 08.09.24 в 10:51

Спешните медици продължават да обикалят болниците в търсене на свободни легла

Въпреки ангажимента на държавата спешните медици все още нямат достъп в реално време до информацията за свободните легла в болниците и са принудени да обикалят, докато намерят лечебно заведение за своя пациент, алармира д-р Десислава Кателиева от..

публикувано на 08.09.24 в 10:02