Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима обвинени по казуса “Nexo”

Снимка: БГНЕС

Четирима души са привлечени като обвиняеми подосъдебното производство за дейността на криптобанката Nexo, съобщипредседателят на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Те са разследвани за ръководене и участие в организирана престъпна група с цел пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз у нас и в чужбина. Групата е започнала дейността си в началото на 2018 г. и я е развивала на територията на България, Великобритания, Северна Ирландия, Швейцария и Каймановите острови.  

Прокуратурата разполага със свидетелски показания, според които преди около 6 месеца представители на Nexo са участвали в среща в Министерството на финансите с други компании, занимаващи се с криптовалута, заяви, от своя страна, говорителят на прокуратурата Сийка Милева. Целта е била да се обсъдят евентуални възможности за внедряването на криптовалутата в системата БОРИКА (дружество, предоставящо услуги на банкови пазар).

По-късно от пресцентъра на “Продължаваме промяната” изпратиха съобщение до медиите по повод информацията, че бившият финансов министър Асен Василев се е срещал с хора от компанията. “Внушенията на прокуратурата, че в Министерство на финансите е проведена някаква тайна среща, на която дружества, занимаващи се с криптовалута, са обсъждали с министър Василев как през системата “Борика“ да извършват разплащания в криптовалута, не отговарят на фактите”, се казва в документа.

От компанията също реагираха, отхвърляйки обвиненията на прокуратурата, според която платформата на Nexo се използва за изпиране на пари, тероризъм, заобикаляне на санкции, финансови и данъчни престъпления, и се заканиха да заведат искове за стотици милиони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пощите ще обменят левове в евро в малките населени места след влизането ни в Еврозоната

Левове в евро ще могат да се обменят безплатно в 2230 станции на "Български пощи" в населени места, в които няма банки. Правителството възложи на "Български пощи" да обменя на каса банкноти и монети от левове в евро за срок от 6 месеца, считано от датата..

публикувано на 17.07.24 в 17:17
Цветелина Пенкова

Българският евродепутат Цветелина Пенкова е избрана за президент на Европейския енергиен форум

Българският евродепутат от БСП Цветелина Пенкова беше избрана единодушно за президент на Европейския енергиен форум - най-голямата енергийна организация в Брюксел. Пенкова ще бъде първата жена президент на организацията. За първи път през 20-годишната..

публикувано на 17.07.24 в 15:27

Предстои BALKAN RUN 2024 - маратон до най-високия връх на Стара планина

Планинското бягане BALKAN RUN 2024 до старопланинския връх Ботев и обратно ще се проведе тази неделя, 21 юли 2024 г., по 41-километров маршрут със старт/финал в гр. Карлово. Трасето е с обща положителна денивелация D+3280м в самото сърце на Национален..

публикувано на 17.07.24 в 14:35