Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България изпраща нови екипи от спасители и лекари в Турция

Снимка: Пресцентър на МО

Български военнотранспортен самолет "Спартан" отлетя за Турция в 8:30 ч. с 20 служители на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". Това е поредният полет на Военновъздушните сили с екипи за помощ след земетресението. На борда са също 10 лекари от столичната Спешна помощ, за да се включат в грижите за пострадалите. Столичната община изпрати палатки и термокамери. В югоизточната ни съседка вече работят два екипа от Военномедицинска академия, 58 спасители от пожарната и екип от 12 спасители и пет кучета от Българския Червен кръст.

"Снощи около 20 часа получихме искане чрез турския посланик да изпратим още спасителни екипи. След бързата организация и координация с МВР екипите бяха осигурени. ВВС осигуриха транспорта и днес превозват около 20 спасители", каза министърът на отбраната Димитър Стоянов. Те отиват на същото място, на което са и вече изпратените екипи от Пожарна безопасност. Има остра нужда от спасителни екипи, които да търсят затрупани хора. "Доколкото ми е известно, утре ще има още един курс с около 30 медика в Адана", каза още министърът. На 11 февруари ще има още полети до Адана за ротиране на екипите.

Докато спасителите продължават да се борят с лошото време, търсейки оцелели, броят на жертвите от мощното земетресение надмина 8000 души. Над 8000 са и извадените живи от руините.

Втори български гражданин е в неизвестност след земетресенията в Турция, съобщи външно министерство, цитирано от БТА. Освен българин с двойно гражданство в Искендерун вече се издирва и български гражданин изчезнал в град Антакия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30