Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България изпраща нови екипи от спасители и лекари в Турция

Снимка: Пресцентър на МО

Български военнотранспортен самолет "Спартан" отлетя за Турция в 8:30 ч. с 20 служители на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". Това е поредният полет на Военновъздушните сили с екипи за помощ след земетресението. На борда са също 10 лекари от столичната Спешна помощ, за да се включат в грижите за пострадалите. Столичната община изпрати палатки и термокамери. В югоизточната ни съседка вече работят два екипа от Военномедицинска академия, 58 спасители от пожарната и екип от 12 спасители и пет кучета от Българския Червен кръст.

"Снощи около 20 часа получихме искане чрез турския посланик да изпратим още спасителни екипи. След бързата организация и координация с МВР екипите бяха осигурени. ВВС осигуриха транспорта и днес превозват около 20 спасители", каза министърът на отбраната Димитър Стоянов. Те отиват на същото място, на което са и вече изпратените екипи от Пожарна безопасност. Има остра нужда от спасителни екипи, които да търсят затрупани хора. "Доколкото ми е известно, утре ще има още един курс с около 30 медика в Адана", каза още министърът. На 11 февруари ще има още полети до Адана за ротиране на екипите.

Докато спасителите продължават да се борят с лошото време, търсейки оцелели, броят на жертвите от мощното земетресение надмина 8000 души. Над 8000 са и извадените живи от руините.

Втори български гражданин е в неизвестност след земетресенията в Турция, съобщи външно министерство, цитирано от БТА. Освен българин с двойно гражданство в Искендерун вече се издирва и български гражданин изчезнал в град Антакия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30