Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години от гибелта на Апостола на свободата

Националната галерия "Квадрат 500" отдава почит на Васил Левски с изложба и ново пространство

Снимка: Весела Кръстева

"Какво като сме били под турско робство? Сега хората са различни, те не са виновни за историята и е хубаво да им помогнем" – казва момиче на видима възраст 14 години на своя приятелка. Става ясно, че разговорът е свързан със земетресението в Турция и Сирия и пострадалите от него, но се случва на метри от Паметника на Апостола на свободата Васил Левски в София.

"Време за помагане е сега — закъснелите не ще бъдат наши приятели" – Левски до богат българин във Влашко, 6.X.1871 г.

В редичка, хванати един до друг към него вървят ученици с цветя в ръка, за да отдадат почит към името и делото на големия българин в последния учебен ден на седмицата. На паметника срещаме и Станка Младенова, която е дошла със своя седемгодишен внук Денислав. 

"Всяка година идваме, но понеже сега той е болен и не можа да дойде с класа си, го доведох аз. Вълнува се много, даже беше научил стихотворение за Левски. Много е горд, че е дошъл дотук."

"Вчера каквото сме говорили и писали, трябва и днес да го имаме пред очи, да не ни се смеят хората в работите утре" – Васил Левски

Тази гордост и признателност се усеща днес извънредно силно на това паметно място. А само на няколко крачки от паметника се озоваваме пред първото обособено художествено пространство, посветено на Апостола – кътче от Националната ни галерия "Квадрат 500", което ни посреща със заветите му и мултимедийната изложба „Изповедта на Левски“.

Проект, който ни предлага емоционална близост с човека зад образа. "Това е един от най-важните елементи в Националната програма по отбелязване на 150 години от гибелта на националния ни герой. Поздравления за работата на екипа на НХГ и Общобългарския комитет "Васил Левски" и благодарност към всички дарителите за осъществяването му", каза при откриването зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов.

Зам.-министърът на културата Пламен Славов, директорът на НХГ Яра Бубнова, Васил Василев и Иво Милев (от ляво надясно)

Осем години – толкова време отнело на идеята – в София да има специфично място, свързано с паметта на Васил Левски, в което младите хора да дойдат, да научат повече и дори да си купят книги за него – до реализирането ѝ, призна пред Радио България Васил Василев, председателят на Общобългарския комитет. И тъй като сме на територията на изкуството – Националната художествена галерия, представянето на националния ни герой не е посредством излагането на артефакти и лични вещи, а чрез художествени похвати.

Още с влизането в затъмненото пространство ви посрещат заветите му, написани от светлина, които изчезват, за да се появят отново. В обособеното книжно пространство са ценни исторически книги, най-новите проучвания и публикации с открития от фонда на Общобългарския комитет и Националния музей "Васил Левски - Карлово". А в самата малка зала, на мащабна видеостена, с използване на холографска технология, се "съживяват" важни моменти от живота на един от символите на българската свобода и единство.

Мястото е проектирано и реновирано именно според необходимостта на мултимедийния проект "Изповедта на Левски", научаваме от Иво Милев, продуцент на проекта. Той не е нито документален филм, нито мултимедия в типичния смисъл на понятието. В изложбата е използвана напълно съвременна технология, в съчетание с консервативен подход в използването ѝ, обяснява Милев. Възпроизвеждат се обстановката и атмосферата чрез характерни за времето костюми и реквизит в един спокоен филмов разказ на режисьора Димитър Гочев, по сценарий на Нели Димитрова. Той има за цел да ни покаже човека Левски. 

"Разбира се, в създаването са използвани множество исторически документи и проучвания, но това не е исторически филм. Това е художествено произведение. То прави внушение и би трябвало да работи с емоциите на хората. Познаването и информативността е на второ място. Такава е ролята на "Изповедта на Левски". Много е трудно да работиш с образа на Васил Левски, защото това е личност, за която всеки има своята лична представа. Но подобни крачки, проекти, са абсолютно необходими. Има нещо много интересно в България – след края на 80-те години на миналия век сякаш ние се страхувахме за много дълго време да се обръщаме към миналото си. Допреди няколко години почти липсваха филми за миналото ни. И в един момент, когато започнаха да се правят такива, ние настръхнахме и коментарите за тях бяха свързани с агресия и неодобрение. А аз смятам, че нещата стават по точно обратния път. Всяко хубаво нещо става чрез опит. Всеки следващ опит е по-добър от предишния. И това, за което говоря, е също някакъв израз на национален комплекс към нашето минало – време е да го погледнем по-свободно и с по-отворени очи“ – заявява Милев.

"Дела трябват, а не думи" – пише Левски.

"Идеологията на Левски, съдейки по неговите завети, е най-правилният път към решаването на нашите проблеми- казва Васил Василев. – Нито един български политик не иска да го разбере. Ако българският народ може да се обедини, то това може да стане само около личността, делото и заветите на Левски. Те могат да ни изведат напред“- казва председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски".

Излизайки от галерията, отново се озоваваме през паметника на Васил Левски в центъра на София. Две възрастни жени оставят поредните червени рози в основата му. 

"Оставихме цветя на Апостола за неговата дейност, за неговата любов към родината, да се поклоним и да не го забравяме. Всяка година го правим, защото го обичаме, защото е обичал родината си" – казва ни едната и продължава по пътя си. 


"Аз Васил Лъвский в Карлово роден, от българска майка юнак аз роден, не щях да съм турский и никакъв роб, същото да гледам и на милия си род" –  недовършената римувана автобиография из тефтерче на Васил Левски

Изложбата "Изповедта на Левски" НХГ ще може да бъде посетена през цялата 2023 година с вход свободен. След нея духът на Васил Левски ще остане в новото пространство с нов художествен разговор между миналото, настоящето и бъдещето на България. 


Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Снимки: Весела Кръстева

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00