Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С конски надбягвания отбелязваме Тодоровден

Снимка: БГНЕС

Православните християни днес отбелязват Тодоровден, известен още като Конски Великден. Според традицията конете се захранват, а след това се правят конски надбягвания, наречени кушии. Замесва се също Тодоров хляб, върху който се поставя стилизирана свещена фигура на подкова и на конска глава.

В иконографията и в народния календар Св. Теодор Тирон е представен като конник змееборец, което показва неговата победа над езичеството. “Това е свързано с прабългарския етнически елемент при създаването на единната българска народност. Прабългарите са били конен, войнствен народ, и оттам идва връзката на празника Тодоровден с почитането на коня – символ на небесното начало и на слънцето, който се приема за космически посредник между долния и горния свят”, казва Илия Вълев от Института за етнология и фолклористика към БАН.

В София празникът ще бъде почетен с тържествен ритуал и конни състезания в кв. “Бенковски”, а президентът Румен Радев ще бъде гост на празника в пловдивското село Царацово.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боб, наденица и фолклор – пъстър и вкусен празник в село Житница

Вторият събор на боба с наденицата обещава незабравим празник на вкуса и фолклорните традиции в село Житница (Южна България). На красивите поляни на местната конна база на 7 септември се събират любители на автентичната кухня, за да оценят по..

публикувано на 07.09.25 в 07:15

Фестивал на киселото мляко в Момчиловци: култура, вкус и родопски традиции

В Родопите киселото мляко е символ на здраве, дълголетие и традиция. От 29 до 31 август 2025 година село Момчиловци е домакин на ежегодния Фестивал на киселото мляко – празник, който съчетава култура, кулинария и родопски обичаи...

публикувано на 31.08.25 в 10:15

С отварянето към света българинът променя културата си на хранене

Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много, натоварването и отговорностите – също. Небесен покровител на готвачите е Св. Лаврентий – един от седемте..

публикувано на 10.08.25 в 07:55