Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 147 години от началото на Априлското въстание

Паметник на Георги Бенковски в Копривщица
Снимка: БГНЕС

Вечна памет на героите от априлската епопея, които доказаха на света, че българите заслужават свободата си, написа президентът Румен Радев във Фейсбук по повод 147 години от избухването на Априлското въстание.

"Преди 147 години на днешната дата гръмва първата пушка на Априлското въстание. Априлци остават завинаги пример за саможертвеност и просветен патриотизъм", допълва Радев.

С различни прояви въстанието от 1876 г. се чества в цялата страна. Борбата започва на 20 април в Копривщица. Със своята храброст и саможертва въстаниците привличат вниманието на Европа към Българския въпрос в Османската империя и прокарват пътя на освобождението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нимфеум от I-II век проучват археолозите в "Аква Калиде" край Бургас

Българските археолози продължават проучването на античния нимфеум (светилище на нимфи), открито в комплекса "Акве Калиде" край Бургас. Нимфеумът заема централно място в бившите римските терми и е бил част от фонтан с надпис и статуя на трите..

публикувано на 27.08.24 в 18:48
Паметникът на свободата

Честваме 90 г. от освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка

На днешния ден преди 90 години е извършено освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка. Той е издигнат в памет на загиналите герои на отбраняваното място по време на Шипченската битка, около което са се провели решаващите боеве за..

публикувано на 26.08.24 в 06:00

Софийски потайности: Съдбата на Наум Торбов – архитекта на столичните Хали

След Освобождението на България от османско владичество в обявената през 1879 г. нова българска столица София се стичат архитекти от Европа, за да ѝ придадат модерен облик и функционална организация. Сред тях завинаги в архитектурната история на..

публикувано на 21.08.24 в 11:45