Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 147 години от началото на Априлското въстание

Паметник на Георги Бенковски в Копривщица
Снимка: БГНЕС

Вечна памет на героите от априлската епопея, които доказаха на света, че българите заслужават свободата си, написа президентът Румен Радев във Фейсбук по повод 147 години от избухването на Априлското въстание.

"Преди 147 години на днешната дата гръмва първата пушка на Априлското въстание. Априлци остават завинаги пример за саможертвеност и просветен патриотизъм", допълва Радев.

С различни прояви въстанието от 1876 г. се чества в цялата страна. Борбата започва на 20 април в Копривщица. Със своята храброст и саможертва въстаниците привличат вниманието на Европа към Българския въпрос в Османската империя и прокарват пътя на освобождението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свети Йоан Рилски

Почитаме Св. Йоан Рилски

Православните християни почитат успението на Св. Йоан Рилски, смятан за небесен покровител на българския народ. Светецът се ражда в село Скрино в Осоговската планина през втората половина на IX век, когато християнството пуска корени сред..

публикувано на 18.08.24 в 09:59

Църквата “Св. Иван Рилски” в Старо село почита небесния застъпник на българите

Църквата “Св. Иван Рилски” в троянското Старо село днес отбелязва храмовия си празник. По този случай ще бъде отслужена празнична света литургия за успението на светеца, дал името на храма, както и празнична вечерня. “ Необикновена е историята на..

публикувано на 18.08.24 в 07:00

Успение Богородично прославя необятната обич на Божията Майка

Наричат Света Богородица Майка на истинския Живот, която с молитвите си избавя от смърт човешките души. Тя е най-обичаната и най-прославяна след Бога, към която се обръщат всички. Църквата ѝ отдава почит на 15 август, в деня на нейното успение, когато..

публикувано на 15.08.24 в 04:05