Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на Гергьовден Якоруда се подготвя за старинния обичай „Топене на белези“

7
Снимка: Народно читалище „Светлина - 1907“

В град Якоруда (Югозападна България) подготовката за един от най-тачените ни празници – Гергьовден – започва още от предния ден, 5 май, когато рано сутринта момите и невестите изваждат от сандъците шарените якорудски черги, с които накичват града за празника. А вечерта, преди да залезе слънцето, пременени в традиционни за региона богато украсени носии, художествените самодейци към Народно читалище „Светлина – 1907“ в града отиват на площада, за да пресъздадат старинния обичай „То́пене на беле́зи“, свързан с вярата на хората в доброто и надеждата за здраве и плодородие.


„Беле́гът е китка пролетно цвете, привързана с червен конец към малко шишенце, която топим в глинени съдове, наричани в Якоруда „кюпове“– обяснява Ива Рашкова в интервю за Радио България. – Кюповете се заливат с вода и започва същинската част на обичая.“


По-възрастните жени запяват емблематичната песен „Свети Георги“, която се изпълнява само на този празник, а първородните дъщери в семейството започват да топят беле́зите, подредени около икона на Свети Георги.

Кюповете се покриват с червено платно и се слагат да пренощуват под бял или червен трендафил. А хората до късно вечерта играят хора и се веселят на площада.


„На следващия ден, пак така преди да залезе слънцето, започваме да изваждаме беле́зите – продължава разказа си Ива Рашкова. – Но този път го прави не първородното, а последното дете в семейството, отправяйки пожелание на всеки човек, който взема беле́г. Нарежда се обикновено за здраве, за щастие, за плодородие. След като се вземат беле́зите, момите и невестите измиват лицата, за да са бели и червени, а стопанката на къщата занася беле́га у тях, като го окачва нависоко, за да расте късметът на къщата. С водата от шишенцето пък се пръска за здраве на хората, дома и животните.“


Обичаят „То́пене на беле́зи“ завършва с народно увеселение на самия Гергьовден (6 май). Интересно е да се отбележи, че този празник в Якоруда се празнува заедно от българите мюсюлмани и християни.


„Всички якорудчани отиваме в храма „Свети Георги Победоносец“ в покрайнините града (Джерджевденска църква), който се намира на мястото на старата Якоруда, опожарена през 1666 г. Правят се множество курбани за здраве на всички хора, а агнета даряват както християните, така и мюсюлманите – подчертава Ива Рашкова. – След общия курбан започва веселие, с което почитаме празника Гергьовден всички заедно.“

Вижте още:

Снимки: Народно читалище Светлина - 1907

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10