Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асеновград е домакин на изложба "Чудотворните икони и свети мощи на Балканите"

Снимка: culture-mfa.bg

Историческият музей в Асеновград отбелязва 940-та годишнина от създаването на Бачковския манастир с изложба "Чудотворните икони и свети мощи на Балканите". Светата обител, основана от Григорий Бакуриани, векове наред участва в социално-икономическото, духовно и културно развитие на Асеновград. С богатото си духовно-историческо, художествено и архитектурно наследство, днес манастирът е притегателно място за хиляди поклонници, които отправят молитви пред прочутата чудотворна икона на Божията майка. Затова и знаменателната годишнина на обителта се отбелязва именно с изложбата "Чудотворните икони и свети мощи на Балканите". 

Показани са 24 пана на църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и мощи на светци, като историята на всяка обител и икона са събрани в увлекателен разказ за живата вяра. От десетте представени чудотворни икони, три са от региона на Асеновград – на Бачковския манастир "Св. Богородица – Влахерниотиса", на храмовете "Св. Богородица – Благовещение" в Асеновград и "Св. Богородица – Успение", кв. "Горни Воден". Фототипната изложба се осъществява съвместно с Центъра за славяно-византийски изследвания "Проф. Иван Дуйчев" към СУ „Св. Климент Охридски“ и е придружена с двуезичен каталог, където се разглежда феноменът на божественото откровение в християнството – иконата.



По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България измоли своя патриарх

В деня на Вси Светии, когато Православната ни църква отбелязва Събора на 12-те апостоли и паметта на всички знайни и незнайни Христови мъченици и изповедници, миряните в България бяха възнаградени за вярата си. Едва ли има по-щастлив от Божия народ,..

публикувано на 01.07.24 в 12:40

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00

Единственият храм с името на светиите Петър и Павел в София

Като един човешки живот на 90 години, съдбата на столичния храм "Св. Апостоли Петър и Павел" е изпълнена с възходи и неблагополучия, с терзания, но в крайна сметка и със спасение. Това е може би един от най-малко познатите храмове в София и в същото..

публикувано на 29.06.24 в 06:30