Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на българския спорт

Снимка: Министерство на младежта и спорта

Министърът на спорта Весела Лечева поздрави спортисти, треньори и спортни дейци по повод Деня на българския спорт 17 май. Тя пожела на българските състезатели успешна подготовка за Олимпиадата в Париж и постигане на желаните цели. 

Лечева припомни, че на 17 май 1894 г. от Швейцария в София пристигат първите 10 учители по физическо възпитание със задача да положат основите на спорта в България. Най-голяма известност от тях придобиват Шарл Шампо и Луи Айер. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация "Юнак". Шампо е първият участник за България на Летни олимпийски игри - през 1896 г. в Атина.

По предложение на Държавната агенция за младежта и спорта и с решение на Министерския съвет от 4 август 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и за професионален празник на работещите в сферата на спорта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сестра Мери Грейс

За трудовия делник на сестра Мери Грейс, дошла от Танзания в България разказа БНР Шумен

Сестра Мери Грейс е една от 7-те монахини в Бенедиктинския манастир в село Царев брод, Североизточна България. Тя е на 27 години и е от Танзания. Другите шест сестри в манастира са от Германия, Корея, Филипините и България. Царев брод –..

публикувано на 06.10.24 в 09:15

Пробег в центъра на София популяризира леката атлетика като масов спорт

Първият лекоатлетически пробег “Възраждане 5К” ще стартира днес от центъра на София, за да популяризира леката атлетика на открито като подходящ спорт не само за елитни бегачи, но и за граждани от всички възрасти и социални групи. На старта заедно с..

публикувано на 06.10.24 в 06:00

Облачна неделя с превалявания

В неделя ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На много места ще превали дъжд. В Родопите и източните райони, където валежите ще бъдат и по-значителни, ще има гръмотевична дейност. Ще духа слаб..

публикувано на 05.10.24 в 18:30