Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Тимишоара: България и Румъния не бива да се разделят за Шенген

Кметът на Тимишоара Доминик Фриц
Снимка: Мартина Ганчева/БТА

Грешка ще бъде, ако България и Румъния бъдат разделени по пътя за Шенген. Това заяви пред БТА кметът на Тимишоара Доминик Фриц. По думите му двете страни отдавна са изпълнили техническите критерии за пространството без граници. “Решението на австрийското правителство България и Румъния да останат отвън е разочарование на всички нива. От години ни казват, че сме готови, но ето че Австрия позволи само на Хърватия да се присъедини. Това подсказва за дисбаланс на силите”, коментира градоначалникът на европейската столица на културата. По думите му Западна Европа все още възприема Източна Европа като някакво допълнение. “Мнозина продължават да издигат стени в съзнанието си”, подчерта Доминик Фриц. Според него Европейският съюз ще оцелее само ако преодолее подобни предразсъдъци. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Архиепископ Теодосий Севастийски

Архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия призова за подкрепа на православните в Газа и Украйна

По време на проведената наскоро в София конференция, в защита на каноничната Украинска православна църква, Севастийският архиепископ Теодосий (Атта Алла Хана) поздрави Негово Светейшество патриарх Даниил. "Нека Бог да го подкрепя в служението и му..

публикувано на 28.08.24 в 14:08

Изложение "Селското стопанство и всичко за него" се провежда в Добрич

Изложението "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе за 32-ра година под организацията на Добрички панаир в дните от 28 до 31 август. Участие са заявили фирми, предлагащи семена, торове и земеделска техника. Във форума ще се включат..

публикувано на 28.08.24 в 08:05

Слънце и краткотрайни валежи с гръмотевици в сряда

В сряда,  въздушната маса над страната ще бъде неустойчива. Още преди обяд над Източна България, а около и след обяд над по-голямата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни, временно..

публикувано на 27.08.24 в 19:50