Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народът ни вярва в Спасовден и чудото на изцелението

В село Търнава разказват легенда, която отвежда до лековитото кладенче

Снимка: архив

На 25 Май 2023 отбелязваме Спасовден, или Възнесение Господне. Празникът е подвижен и винаги се пада в четвъртък, точно 39 дни след първия ден на Великден. Според християнските вярвания, на 40-ия ден Христос се възкачва на небето, което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

Село Търнава

Спасовден е един от празниците, които се почитат със силни вярвания и молитви, които народът ни отправя към свети Спас. Според народната представа той е светецът, който предпазва хората от природните бедствия – градушки и наводнения. От дълбока древност по нашите земи се разпространява вярването, че в нощта срещу празника болните оздравяват, стига да преспят близо до лековит извор на свято място. Според легенда от с. Търнава, едно от най-старите села в община Бяла Слатина, има едно лековито изворче, което се намира на 4 км от къщите на хората. Местността хората нарекли Лековит кладенец, след като някога един сляп вол, който престоял в оттока от водите на това кладенче, по чудодеен начин прогледнал. Оттогава всяка година в нощта срещу Спасовден жителите на селото започнали да се събират на това място. Дълги години се организирал там всенароден събор, в който участвали всички от селото.

Фолклорен фестивал „Ехо в родния край - Георги Горелски“

Днес мястото съществува и отново се посещава, но традицията е останала само в разказите на старите хора от Търнава. Все пак Търнава е едно от най-големите села, с над 2000 жители, а има и много деца в училището и детската градина, тъкмо заради тях местното читалище и общинската администрация организират специални възстановки, за да разкажат за бита и вярванията на предците им. Местността Лековит кладенец и сега се посещава, особено през лятото. До кладенчето е чешмата, изградена през 1937г., има и оброчен кръст, който напомня за светостта на мястото. "Кладенчето още съществува, но е трудно достъпна, защото до там път няма, а се върви по черен път през нивите" – казва кметът на селото Габриела Раловска:

"Традициите при нас не се различават много от това, което се прави на Спасовден на други места в България. Знае се, че в нощта срещу този ден цъфти билката росен, това е известното самодивско цвете, то се бере в "потайна доба", поставя се в паничка с вода. Така то се оставя до главата на болния човек, а е имало баби, които са произнасяли магически думи и се е смятало, че, извършвайки този ритуал по Спасовден, хората ще оздравеят.

Опитахме се да направим подобрения около чешмата и кладенчето, но е трудно. Водим обаче децата, за да им покажем мястото и оброчния камък и да им предадем легендите. Още повече че там съществува едно вековно дърво – дъб, и едно, което е отрасло до него. Така че се надявам то да се съхрани като традиционно, паметно място за хората в Търнава и да остане за следващите поколения."

Снимки: архив, БНР-Видин, предоставена от Габриела Раловска

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10