Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Велико Търново е домакин на Международен фестивал на възстановките

Фестивал „Средновековен Търновград: Трубадури
Снимка: „Международен Средновековен фестивал“

Крепостта Царевец във Велико Търново се превърна в сцена на събития от Средновековието, в рамките на Международния фестивал на историческите възстановки "Средновековен Търновград" от 8 до 11 юни. Програмата му включва 170 исторически събития, които представят бита, всекидневието, воинските умения и изкуствата от средните векове, а също и концерти, театрални спектакли, модно ревю и демонстрации.

Специалната тема тази година е „Селският цар - възшествието” и е посветена на „смелото сърце“ на средновековна България – Ивайло. Във фестивала участват групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от България, Гърция, Италия, Румъния, Словакия, Сърбия и Турция, които показват какви са били кухнята, занаятите, изкуствата и воинските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Международен фестивал „Средновековен Търновград“

За три дни през юни Велико Търново заживява във времето между XII и XIV век

За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да възстанови историческите събития и бита на града такива, каквито са били между XII и XIV век, когато е..

публикувано на 03.06.25 в 08:35

Царски символи от Второто българско царство красят сграфито керамиката на новите майстори

Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..

публикувано на 09.05.25 в 13:25

На гергьовски курбан в параклиса "Св. Георги" в Пирдоп

Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...

публикувано на 06.05.25 в 07:30