Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Шевкие Чакър:

Най-важното послание на Курбан байрама е споделянето и опрощението

Мюсюлманите в България празнуват

Снимка: БТА

Често мюсюлманският празник Курбан байрам се свързва с колене на животно. Но смисълът не е в това да се пролее кръв, казва Шевкие Чакър, колега от предаванията на турски език на Радио България. Това е жертвоприношение с дълбок смисъл – обяснява тя и разказва: 


"Пророк Ибрахим дълго време не е имал деца и се помолил на Аллах, като казал: „Ще дам най-ценното, което имам, но ме дари с дете, с наследник!“. И наистина, не след дълго му се ражда синът Исмаил. Но идва време, минават години и в съня му се явява Аллах и му казва, че е време да се отплати, като пренесе в жертва най-любимото си. Пророкът не се поколебава и решава да пренесе в жертва сина си. Но в момента, в който трябва да стане жертвоприношението, Аллах му изпраща един коч и му казва: „Това беше изпитанието за теб, ти доказа любовта си към мен!“. И оттогава мюсюлманите колят курбан.“



Курбанът винаги се дава от сърце. Затова за жертвоприношението се избира най-здравото и най-хубавото животно в стадото. Вярата на мюсюлманите е, че в задгробния живот курбанът ще ги пренесе в рая. Т.е., ако през живота си са принесли курбан, то същото животно ще ги пренесе и в рая.

Шевкие Чакър

И още нещо много важно, на което обръща внимание Шевкие Чакър:

"Когато се заколи курбанът, една част от месото отива при бедните, другата част се раздава на съседи и близки, а третата – остава в семейството. Няма значение дали съседът е мюсюлманин, най-важното послание на Курбан Байрама е споделянето, чувството за съпричастност, както и опрощението. Иска се и се дава прошка...".


И до днес е жива традицията на Курбан байрам да се раздават бонбони на децата, което прави празника за тях още по-вълнуващ. Има и още много символи и послания на Курбан байрам, за които можете да чуете в звуковия файл по-горе, а за подробности - слушайте Шевкие Чакър в предаването „България днес“ на Радио България, след 19:00 часа.

Снимки: БНР, БГНЕС, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05