Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Предлагат на лозарите да берат "на зелено"

Снимка: freepik.com

Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане проект за изменение в Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Мерките са съобразени с въведените от Еврокомисията извънредни мерки за смекчаване на негативния ефект върху сектора от Covid пандемията и войната в Украйна. 

Заради добрата реколта през 2022 г. в страните от ЕС, произведеното вино е в количества, които остават непродадени. Има и натрупани запаси от предишни години. Затова ще се прилага мярката "Събиране на реколтата на зелено". Стопаните, които решат да се възползват, трябва да подадат заявления до края на юли. Помощта е 60% от разходите по беритбата и на загубените приходи. Увеличават се до 80 % и сумите по останалите плащания за редица мерки в сектора. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тазгодишната реколта от грозде е с перфектно качество

Гроздето от тазгодишната реколта е с перфектно качество, но количеството ще бъде по-малко в сравнение с предходната година, заяви директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев в Пловдив, където се провежда деветата Глобална..

публикувано на 06.10.25 в 16:20

Защо чуждестранни шофьори на камиони стават обект на корупция по пътищата в България

Българският гений в сферата на хумора, особено когато се касае за обществено важни теми, винаги се е отличавал. Така например абревиатурата ДАИ – Държавна автомобилна инспекция, органът, който се занимава с контрола на тежкотоварния трафик на..

публикувано на 06.10.25 в 12:15

Отвориха за движение 10 нови километра по магистрала “Хемус“

Пуснат за движение е най-новият 10-километров участък от магистралата “Хемус“ (А2) между двата големи пътни възела “Боаза“ и “Дерманци“. През ноември ще бъдат пуснати още 3 км. Продължава изграждането и на участъци 2 и 3 от магистрала "Хемус", с..

публикувано на 06.10.25 в 11:46