Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Предлагат на лозарите да берат "на зелено"

Снимка: freepik.com

Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане проект за изменение в Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Мерките са съобразени с въведените от Еврокомисията извънредни мерки за смекчаване на негативния ефект върху сектора от Covid пандемията и войната в Украйна. 

Заради добрата реколта през 2022 г. в страните от ЕС, произведеното вино е в количества, които остават непродадени. Има и натрупани запаси от предишни години. Затова ще се прилага мярката "Събиране на реколтата на зелено". Стопаните, които решат да се възползват, трябва да подадат заявления до края на юли. Помощта е 60% от разходите по беритбата и на загубените приходи. Увеличават се до 80 % и сумите по останалите плащания за редица мерки в сектора. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В средата на седмицата – топло време с температури до 35 градуса

В сряда , 4 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста облачност и на отделни места, главно в планинските райони, ще превали. В низините ще бъде горещо с максимални температури между 30° и 35°, за София – около 30°.  В..

публикувано на 03.06.25 в 18:15

По-строги мерки спрямо товарните автомобили заради зачестилите катастрофи

Изготвени са законови промени заради зачестилите пътнотранспортни произшествия, в които участват товарни автомобили. Това обяви вицепремиерът и министър на транспорта Гроздан Караджов след среща с неправителствени организации за пътната..

публикувано на 03.06.25 в 18:00

Вицепремиерът Зафиров: Не се очертава мрачен сценарий след приемане на еврото

Не се очертава мрачен сценарий след приемане на еврото, а бизнесът е готов за влизане в Еврозоната. Това стана ясно на проведената среща от вицепремиера и лидер на БСП Атанас Зафиров с работодатели преди публикуването на 4 юни на конвергентния..

публикувано на 03.06.25 в 17:09