Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама българи в класация за най-изявените млади личности в света

Снимка: Международна младежка камара - България

Д-р инж. Веселина Узунова и Александър Алексиев попаднаха сред 30-те финалисти, номинирани сред участници от 80 държави, на световния формат на програмата „Най-изявените млади личности на света“ за 2023 г. на Международната младежка камара - България.  

Двамата бяха отличени в категориите „Наука и/или технологично развитие“ и „Морално лидерство и и/или опазване на околната среда” в националния кръг на програмата, нареждайки се сред десетте най-изявени млади личности на България за настоящата година. На световния кръг Веселина Узунова и Александър Алексиев ще се борят за място сред десетимата призьори.  

Веселина Узунова работи в областта на туморната нанотераностика, биоматериали за нуждите на тъканното инженерство и регенеративната медицина и невродегенеративните заболявания. Като актьор и продуцент Александър Алексиев пък допринася за създаването на водещи български филми и сериали от последните няколко години. Извън професионалните си занимания той подкрепя дейността на граждански организации и се ангажира с каузи в помощ на засегнатите от войната в Украйна.

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Галилей Симеонов одухотворява в портрети спомена за българските национални герои

Преживяваше в междинен свят, издигнат над дребнавостите на материята, ала с допусната до Божия промисъл душа. С прилепени до земята нозе отваряше сърцето си за птиците и слушаше с наслада гъшия хор. А в белотата на картона привиждаше лицата на велики..

публикувано на 01.08.24 в 10:15
Дарен Картър

Британец, бивш военен, възпява България в рими

След като посвещава 23 години от живота си на Кралския военноморски флот, британецът Дарен Картър решава да се уволни през 2013 г. Признава, че в продължение на години се е носил без посока през "бурните води на живота" - от работа..

публикувано на 31.07.24 в 10:55

Якоб ван Бейлен и неговата уникална колекция от стари български килими

Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина..

публикувано на 18.07.24 в 13:00