Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама българи в класация за най-изявените млади личности в света

Снимка: Международна младежка камара - България

Д-р инж. Веселина Узунова и Александър Алексиев попаднаха сред 30-те финалисти, номинирани сред участници от 80 държави, на световния формат на програмата „Най-изявените млади личности на света“ за 2023 г. на Международната младежка камара - България.  

Двамата бяха отличени в категориите „Наука и/или технологично развитие“ и „Морално лидерство и и/или опазване на околната среда” в националния кръг на програмата, нареждайки се сред десетте най-изявени млади личности на България за настоящата година. На световния кръг Веселина Узунова и Александър Алексиев ще се борят за място сред десетимата призьори.  

Веселина Узунова работи в областта на туморната нанотераностика, биоматериали за нуждите на тъканното инженерство и регенеративната медицина и невродегенеративните заболявания. Като актьор и продуцент Александър Алексиев пък допринася за създаването на водещи български филми и сериали от последните няколко години. Извън професионалните си занимания той подкрепя дейността на граждански организации и се ангажира с каузи в помощ на засегнатите от войната в Украйна.

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Шошана Барух

Бюрек със сирене, айрян и таратор – Шошана и нейната българска закусвалня в Бразилия

Casa Bulgara или Българската къща заема водещо място в кулинарните пътеводители на Сао Паоло – най-големия град в Бразилия с над 12 милиона жители. Закусвалнята съществува от близо половин век на един и същи адрес и е собственост на 75-годишната..

публикувано на 02.04.24 в 11:20

Цветан Найденов – един българин в Шаолин

Той е дете на прехода, роден в края на 1989 година в София. Израснал е с филмите за кунгфу и мистиката на манастира Шаолин в Китай. Пътят му минава през тренировки по айкидо, НАТФИЗ и класа на проф. д-р Александър Илиев, където завършва висшето си..

публикувано на 02.04.24 в 11:15

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10