Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фестивалът "Кулинарното наследство на Тракия" се провежда в Ивайловград

Снимка: БГНЕС

В местността "Дупката" в Ивайловград, област Хасково, на 1 и 2 септември ще се проведе 10-то юбилейно издание на фестивала "Кулинарното наследство на Тракия".

По време на събитието ще има демонстрации на храни и занаяти - лютеница с куртовска капия, направа на сапун, крафт бира, студено пресоване на ядкови масла, изработка на бонбони от автентичен продукт, бърканица, трахана, зелник под връшник, баници, баклави, тутманици, клинове, билки и вино и ракия от местни производители.

Гости от Франция, Гърция и Турция ще представят традиционни за техните държави ястия.
Откриването е днес от 19.00 часа, а основната програма е на 2 септември от 12.00 ч.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На гергьовски курбан в параклиса "Св. Георги" в Пирдоп

Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...

публикувано на 06.05.25 в 07:30

Чехът Лудвик Куба посвещава том на народните песни по българските земи

В края на 19-и век чешкият художник и фолклорист Лудвик Куба предприема пътуване до нашите земи, за да изследва българското песенно наследство. След като записва чутите мелодии, той посвещава цял том на България в своята поредица "Славянството в..

публикувано на 28.04.25 в 14:50

Яйцето – символ на плодородието и новия живот в българския фолклор

Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според..

обновено на 17.04.25 в 11:29