Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пищен празник на сливата в Троян

7
Снимка: БТА-архив

Фестивалът на сливата е един от най-атрактивните есенни празници, който се провежда ежегодно в края на месец септември в Троян. Свързан е с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти. Тази година фестивалът отбелязва своя 30-ти юбилей.


От 22 до 24 септември град Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в съседното село Орешак ще посрещнат хиляди туристи. Тридневната празнична програма ще бъде наситена с кулинарни дегустации, песни, танци и много добро настроение. 


Парад с мажоретки и концерт на духовите оркестри, демонстрация на традиционно изваряване на сливова ракия, конкурс за най-добра домашно приготвена сливова и за най-качествено мезе, дегустация на традиционни местни ястия, изложба по повод 75-годишнината на „Винпром – Троян“ АД и 30-годишнината на Българския фестивал на сливата, празнични спектакли с участието на гостуващи танцови и музикални състави, са само част от богатата развлекателна програма на фестивала.


От стари времена есента била времето, когато жителите на троянските села варили ракията в големи казани. По този повод те организирали масово веселие. Смятало се, че ако има много сливи и ракия, идната година ще е плодородна. Затова хората в Троянския Балкан почитали и почитат до днес малкото синьо плодче с пищни и шумни шествия и банкети.

Вижте още: 

Снимки: Facebook / festivalnaslivata, БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Естер Вилемс – хореограф от Хага: Душата на българина е кодирана в танците

Хага, град в Южната част на Нидерландия, административен център и място, където живее и работи кралицата… Едва ли някой свързва този град с българския фолклор и традиции. Факт е обаче, че в Хага интересът към българските хора, ръченици и въобще..

публикувано на 04.07.24 в 13:55

И български ритми звучаха на детски фолклорен фестивал в Марибор

Детско-юношеският танцов ансамбъл "Средец" от София представи българския фолклор на 25-ия Международен детски фолклорен фестивал "ФолкАрт" в Марибор, съобщават от посолството ни в Словения. Детското събитие е част от 32-ото издание на Летния..

публикувано на 28.06.24 в 14:11

"На армане с тъпане" - с магията на хорото в Разлог

На 28 и 29 юни град Разлог, област Благоевград, ни пренася в магията на българския фолклор. В тези дни на централния площад "Преображение" ще се проведе XIII Фестивал на традиционните хора "На армане с тъпане". Събитието се открива тази вечер от 19..

публикувано на 28.06.24 в 09:10