Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради Шенген евродепутати предлагат да се наложи вето над бюджета на ЕС

Отдавна сме готови за присъединяване към Шенген. Блокадата на Австрия е несправедлива. Трябва да се противопоставим на тази безпринципност като използваме европейския бюджет. Това заяви евродепутатът Андрей Новаков на конференцията "Разширяването на Шенген: Ключовата роля на България за сигурността на границите на ЕС".

На форума евродепутатът Емил Радев също подкрепи предложението София да наложи вето на новия бюджоет на ЕС, съобщи БГНЕС. Според Новаков не сме част от Шенген заради политически сметки, които ще донесат 3% повече на изборите за управляващите в Австрия. "Беше ли реформиран Шенген, когато приеха Хърватия?", запита Новаков в отговор на извинението на Виена, че Шенген е "счупен" и не трябва да се разширява. Евродерутатът заяви, че България няма да толерира двоен стандарт, защото не може повече българите да имат само задължения, но не и права.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията


Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

Мюсюлманската общност празнува "Ашуре"

За поредна година в Пловдив пред Джумая джамия отбелязаха "Деня на ашурето“. Домакин е Районното мюфтийство с подкрепата на общината. Жителите и гостите опитаха от вкусния десерт. Публиката бе поздравена от групата за турски народни танци "Ачелия" към..

публикувано на 16.07.24 в 12:24

Синдикатите искат увеличаване на заплатите в държавния сектор с 10 на сто

Най-големият синдикат в страната КНСБ иска в бюджета за 2025 г. да бъде заложено увеличение на всички работни заплати с 10%. По изчисления на КНСБ, това ще струва малко под 900 млн. евро, каза президентът на синдиката Пламен Димитров. Вече е имало..

публикувано на 16.07.24 в 12:21

Продължава гасенето на пожарите в страната, критичната точка е Стара Загора

Периметърът от 12 км на големия пожар северно от Стара Загора е заграден, съобщи областният управител Методи Марков. Към момента има шест огнища. По обяд се очаква концентрация на техника, като в гасенето ще се включат два хеликоптера на армията...

публикувано на 16.07.24 в 08:29