Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салон на съвременната българска литература за деца и юноши в Рим

Снимка: Facebook/Венета Ненкова

В българското училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим беше даден старт на първия Салон на съвременната българска литература за деца и юноши. По идея на директора на училището Мая Падешка в галерия "България" се събраха деца, учители и представители на българските общности в чужбина, приятели на книгата, съобщава във Фейсбук Венета Ненкова, основател на училището.

Писателите Петя Кокудева и Иван Раденков потопиха аудиторията в техния свят на пътешествия, музика и творчество със забавни предизвикателства към децата.

В последвалата дискусия за четенето сред българските деца в чужбина бяха засегнати въпроси, свързани с представата за съвременната българска детска литература и интереса към нея, както и с това, допустимо ли е адаптирането на четивата с цел да бъдат по-разбираеми от малчуганите, как съвременната българска литература стига до училищата зад граница и какво е присъствието й в образователните програми.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Един час повече български език ще се изучава в Тараклия

Втори септември поставя началото на новата учебна година в молдовския район Тараклия, в който преобладаващата част от населението е с български корени. За първи път училищния праг прекрачват 308 първокласници, което е със 17 деца повече от..

публикувано на 02.09.24 в 13:25

Българското неделно училище “АБВ” във Финландия открива новата учебна година

Новата учебна година в Българското неделно училище “АБВ” във Финландия се открива днес с тържество в двора на школото, съобщиха от образователното средище. Предвидена е кратка културна програма с приветствия и поздравителни адреси, последвана от..

публикувано на 25.08.24 в 11:44
Театрално студио

Театралното студио “Онгъл” в Болград приветства публиката с “Добре дошли у дома”

Българското театралното студио “Онгъл” в Болград, Украйна, ще пресъздаде интерактивния си спектакъл “Добре дошли у дома” на 25 август, когато градът ще отбележи 203-ата годишнина от основаването си. “ Интерактивният спектакъл разкрива културното..

публикувано на 24.08.24 в 17:20