Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синьо-жълти торбички от плат носят посланието на една българка за мир и в Украйна

7
Горица Радева
Снимка: БНР-Шумен

Горица Радева е актриса, свързала кариерата си с Шуменския театър. В навечерието на Коледните празници тя изработва торбички, не просто така, а за да събира средства за войниците, които защитават своята родина – Украйна.

"В началото на войната страдах, помагах на украинци в България, но лятото посетих Украйна и чух интервю с един военен – той каза нещо , което запомних – че не трябва да се чака победата и писането във фейсбук не е достатъчно. Като се върнах, първата ми мисъл беше какво мога да направя, за да помогна на армията, защото ако не направим нищо, войната може да продължи и 10 години. Реших, че мога да изработвам такива торбички, тъй като преди това бях правила в подкрепа на друга кауза - така хората хем ще даряват средства, хем и за тях ще остане нещо"- разказва Горица пред Миглена Стефанова от БНР-Шумен.


Върху торбичките на Горица са нарисувани украински мотиви, а също и знамената на Украйна и на България. По думите на авторката на инициативата, всичко е направено с много надежда за мир в скоро време и с много вяра в смелите хора, които защитават страната си. Целта на младата жена е до Коледа да продаде възможно най-много от торбичките, за да събере средства, с които да закупи дрон, който до 27 декември да предаде на 12-а бригада със специално предназначение в украинската армия.


"Интересно ми е какви хора си купуват торбичките. До момента това са по равно и българи, и украинци. Оказа се, че и много хора си поръчват торбичките за подарък. Много мило ми стана, когато една украинка си поръча 3 броя с българско и украинско знаме, за да ги подари на свои приятели българи, които са ѝ помогнали като е дошла тук в началото на войната"- разказва актрисата, която вече е продала свои торбички на стойност близо 600 лв.

Снимки:  БНР-Шумен

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57
Гордана Силяновска и Румен Радев

Македонският външен министър е отказал среща с българския си колега в София

Посещението на македонският президент Гордана Силяновска е по повод културно събитие - гостуване на Националната опера и балет на Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение. "В такива случаи протоколната..

публикувано на 18.09.24 в 10:16